Practical Learning of Artificial iNtelligence on the Edge for indusTry 4.0
Website: https://www.planet4project.eu/
Facebook Page: https://www.facebook.com/Planet4AI
LinkedIn Page: https://www.linkedin.com/company/planet4/
Κωδικός Έργου: 621639-EPP-1-2020-1-IT-EPPKA2-KA
Περίοδος Υλοποίησης: 01/11/2020 – 30/10/2023
Επιστημονικώς Υπεύθυνος: καθ. Χρυσόστομος Στύλιος
Συνολικός Προϋπολογισμός: 921.318,00 €
Προϋπολογισμός Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: 96.476,00 €
Εταιρικό Σχήμα:
Συνοπτική Περιγραφή του Έργου:
Το έργο επιδιώκει να μελετήσει και να προτείνει μεθοδολογίες για την ενίσχυση της έρευνας και διδασκαλίας της Τεχνητής Νοημοσύνης και της Μηχανικής Μάθησης ως δύο πεδίων απαραίτητων για την επίτευξη και εισαγωγή της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης στις Ευρωπαϊκές Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις. Η Τεχνητή Νοημοσύνη βελτιώνει την απόκτηση και ανάλυση δεδομένων που αποτελεί χαρακτηριστικό του μοντέλου 4.0, οδηγώντας στη βελτιστοποίηση των βιομηχανικών διεργασιών μέσω γρήγορων, ελαφρών και αποδοτικών αλγορίθμων.
Οι ακαδημαϊκές ερευνητικές προσπάθειες για την τεχνητή νοημοσύνη έχουν ακολουθήσει την τάση ανάπτυξης πολύπλοκων και με μεγάλες απαιτήσεις σε υπολογιστικούς πόρους αλγορίθμους που απαιτούν αρχιτεκτονικές που επικεντρώνονται στο cloud. Από την άλλη, οι βιομηχανικές αρχιτεκτονικές για την απόκτηση δεδομένων είναι στις περισσότερες περιπτώσεις κατανεμημένες, κατακερματισμένες και έχουν περιορισμένες απαιτήσεις σε υπολογιστικούς πόρους. Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει την ανάγκη να κινηθούμε προς μια αποκεντρωμένη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, όπου οι αλγόριθμοι ανάλυσης δεδομένων εκτελούνται απευθείας στην πλευρά του μηχανήματος («στην άκρη»). Καθώς αυτό είναι το μέλλον, καθίσταται προφανές ότι χρειάζεται μια νέα γενιά ειδικών στην τεχνητή νοημοσύνη και την μηχανική μάθηση, ικανή να προσαρμόσει τις συγκεκριμένες τεχνολογίες στις βιομηχανικές ανάγκες και να προωθήσει το ρόλο τους ως βασικών παραγόντων της 4ης βιομηχανικής επανάστασης.
Το πρόγραμμα PLANET4 επιτρέπει τη μεταφορά γνώσεων μεταξύ πανεπιστημίων και βιομηχανιών επιτυγχάνοντας τους ακόλουθους στόχους:
Η προσέγγιση του έργου πραγματοποιείται με διεπιστημονικό τρόπο και επικεντρώνεται τόσο στις κάθετες (σκληρές) δεξιότητες γύρω από τις τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης, όσο και στις οριζόντιες (κοινωνικές/διαπροσωπικές) ικανότητες που απαιτούνται για τη διαχείριση των αλλαγών που εισάγονται στο βιομηχανικό οικοσύστημα. Επιπλέον, το έργο θα δώσει στους ακαδημαϊκούς τη δυνατότητα να συλλέξουν ανάγκες και απαιτήσεις από τον βιομηχανικό κόσμο, επιτρέποντας την προσαρμογή της διδασκαλίας της τεχνητής νοημοσύνης με τρόπο ώστε να ταιριάζει καλύτερα με τις πραγματικές προσπάθειες και ανάγκες των σύγχρονων βιομηχανιών.